Sayfalar

Bir takım işler

28 Şubat 2010 Pazar

Gerilla Video Atölyesi




Gerilla Video Atölyesi

8 x 3 Saat

Atölye programı
1. Hafta: Amaç sonuç ilişkisi açısından aracın bilinçli kullanımının önemi. Video nedir? Film nedir? Pelikülün kimyasalla farkı. Işıkla yakmak mı, ışıkla yazmak mı? Üretim şeklinin bütçeye etkisi. Uygulama: Atmosfer yaratmak için ne yapmalı? Ödev: Sonraki hafta çekilmek üzere tek plandan oluşan bir fikir düşünülecek.

2. Hafta: Video nedir? Video sinyali kaç volt olur? En pahalı sistemin sinyali ile en ucuzunun farkı ne? Elektronik sinyallerin kontrolü, kaydedilmesi ve işlenmesi. CCD, pixel, birleşik ve ayrışık video, yayın kalitesi, progresif ve interlaced resim, pal, ntsc. Uygulama: Gelen ödevlerden birisi çekilecek.

3. Hafta: Video nedir? Videoyu kaydetmek her zaman bir kayıp yaratır mı? Mpeg yahut dv, hdv, kaset ya da dvd, codec neymiş, altın oran vs pixel aspect ratio. Kamera çeşitleri. Handy ile aşk. Uygulama: Ödevlerden biri çekilecek ve kurgulanacak. Ödev: Sonraki hafta seslendirilmek üzere bir dakikalık radyo oyunu yazılacak.

4. Hafta: Aslolan devamlılıktır. Dramada devamlılık nasıl sağlanır? Sesin, ışığın, rengin, eşyanın, dokunun, oyunun ve ritmin devamlılığı. Uygulama: Seçilen radyo oyunu seslendirilecek. Ödev: Doğaçlama oynanabilecek bir hikaye düşünülecek.


5. Hafta:
Yönetmensiz bir sinema imkansız mıdır? Sahne trafiği ve mizansen düzenlemesinin önemi nedir? Yönetmen esasında ne iş yapar? Bir filme başlarken işleri nasıl paylaştırmalı? Yapım, sanat, reji ekipleri birbirinden nerelerde ayrılır? Doğaçlama film çekilebilir mi? Uygulama: Gelen projelerden biri
doğaçlama çekilecek. Ödev: Final projesinin senaryosu yazılacak.

6. Hafta: Film çekilmeden kurgulanmalıdır. Aslolan ritmdir. Kurgu nedir? O zaman montajcı ve editör kim? Belgesel kurgulamakla drama kurgulamak arasındaki fark. Sokolov'un kurgu ilkeleri. Hangi bilgisayar, hangi program? Ortak yanları, temel çalışma ilkeleri, zaafları. Uygulama: Seçilen projenin tasarım çalışmaları, provalar ve görev dağılımı.

7. Hafta: Dramatik yapı. Senaryo formatları. İnsanın duygularıyla oynamak. Katarsis ve empati. Samimiyetin dozu ve yönetmenin dünya görüşünün filme etkisi. Anlam ve etki yaratmak ve halen daha inandırıcı olmak. Uygulama: Final projesinin çekimleri

8. Hafta: Müziğin ve rengin anlama etkisi. Yapım sonrasında filme müdahaleler. Ses tasarımı, foley, renk düzeltme ve diğer faydasız son pişmanlıklar. Rengi düzeltebilirsiniz oyuncuyu hayır. Bir filmi müzikle yükseltmek ya da rezil etmek. Uygulama: Final projesinin kurgulanması ve izlenmesi.

Hiç yorum yok: